Tenuta Oderisio – Abruzzo – Italia

„Ca și în cele mai bune povești, și a noastră pornește de la o pasiune, cea a viței de vie și a pământului. Ne aflăm pe dealurile vechiului sat medieval Monteoderisio, în minunatul pământ Abruzzo, iar crama noastră iși ia numele de la toponimul orașului nostru de origine care a fost contele Marsi Oderisio ce a numit acest județ „Mons Oderisius o Monterisi”

Tenuta Oderisio ia naștere în anul 2004, istoria viilor datează însa cu mulți ani în urmă, când tatăl bunicului a altoit vițele de Montepulciano, pe câmp. Din acel moment, legătura viscerală cu vița de vie și munca în mediul rural nu a fost niciodată încetată.

Proprietari Tenuta Oderisio

Tenuta Oderisio este ultima cramă vizitată împreună cu grupul de la High School Global Sommelier, Mario proprietarul cramei ne-a așteptat în oraș si ne-a dus în vizită la un castel – muzeu deschis special pentru noi în acea zi de Duminică unde am avut onoarea să ne întămpine și doamna primar a orașului.

grupul HSGS – doamna primar

Bineînțeles că Mario ne-a plimbat puțin pe dealurile din Monteoderisio unde am văzut vița de vie, unde am făcut o lecție chiar în vie, am mirosit, am pipăit, am gustat din pământ, frunze, vie …

La cramă am fost întămpinați într-un mod fantastic. Fetele proprietarului ne-au pregătit un prânz pe cinste, măncarea s-a asortat perfect cu vinurile, degustarea a decurs după cum urmează:

Pecorino IGT, vița de vie are o vârstă de aproximativ 20 de ani. Culoare galben pai cu reflexii verzui, aromă plăcută de fructe și flori albe, savuros și foarte bine structurat. Se asortează cu aperitive tipice, preparate cu pește, brănzeturi destul de mature.

Cerasuolo d’Abruzzo roze, vița de vie are o vârstă de aproximativ 20 de ani. Aromă de vișine și mici fructe roșii fine și elegante, aromă fină și delicată cu gust plăcut de migdal. Se poate asorta cu diferite salamuri, supe și chiar burtă.

Sirah IGT, vița de vie are o vârstă de aproximativ 15 de ani. Culoare roșu rubin profund, parfum delicat și fructat, aromă bogată în structură, armonios, plăcut, tanic. Se poate asorta cu feluri de mâncare pe bază de carne roșie și albă, grătar, brânzeturi mai mult sau mai puțin maturate.

Montepulciano d’Abruzzo, vița de vie are o vârstă de aproximativ 15 de ani. Culoare roșu închis impecabil, miros intens cu arome de violete, invăluitor, cald și tanic. Se asortează cu carne la grătar.

DON PANFILO Montepulciano d’Abruzzo, vița de vie are o vârstă de aproximativ 40 de ani. Culoare roșu rubin intens cu ușoare nuanțe purpurii care tinde spre portocaliu daca este prea învechit, miros plăcut și ușor, este moale și tanic. Se asortează în special cu grătar și vânat.

Aici am încheiat expriența din vizita de lucru cu nivelul 1 din București de la High School Global Sommelier. Se apropie cu pasi repezi excursia cu nivelul 1 de la Iasi, promit să revin cu noutăți de acolo 🙂

Vinuri bune dragii mei,

Andreea Spiridon