Primitivo & Negroamaro Day – Bucuresti 06.03.2020

Primitivo este un soi de struguri negri, poate cel mai faimos al Pugliei. Ca arie de cultură se concentrează în zone cu tradiție, cu precădere în împrejurimile orașelor Manduria, Sava și Lizzano, în general în provinciile Brindisi și Taranto.

Originile sale au o proveniență antică și trebuie căutate pe coasta dalmata, acolo unde înca se cultivă și alte varietăți apropiate din punct de vedere genetic.

Din analizele de ADN, se pare că există asemănări evidente și cu soiul zinfaldel. Cultivat în California și în Australia, este o varietate foarte bine văzută, extrem de populară printre viticultori.

În ciuda terroir-ului (diferențe de climă, zonă geografica etc.) soiurile se aseamănă, putându-se afirma cu certitudine că este vorba despre varietăți gemene.

Denumirea de „primitivo” se inspiră din maturarea precoce a ciorchinilor. Soiul este printre primele care se culeg deja de la sfârșitul lui august.

Primitivo

Negroamaro … sau negro amaro … doi termeni care reunesc același cuvânt al celor două civilizații care au dat prestigiu viilor din lumea antică … a romanilor și a grecilor … și apoi cuvântul negru în cele două limbi: „niger” în latină și „mavros” în greacă se amestecă pentru a da luciu acestei varietăți de struguri care își combină culoarea cu „severitatea” gustului!

Negroamaro

Pe 06 Martie incepand cu ora 17:00 in Bucuresti la Hotel Europa Royale se va desfasura Masterclass-ul despre Primitivo & Negroamaro. Un blind tasting condus de Sommelier Zosimo!

Locurile sunt limitate si se ocupa doar prin rezervare pe email la clubsommelier.romania@gmail.com

Va asteptam cu drag!