Castorani – Abruzzo – Italia

După ani de muncă, selecția vinurilor Castorani este expresia clară a unui teritoriu dedicat producției de struguri de calitate superioară, transformate cu mare pasiune în vin prin tehnici tradiționale. Sticlele lor povestesc despre dealurile aflate la 350 de metri deasupra nivelului mării în municipiul Alanno, provincia Pescara, unde podgoriile, cuprinse între Parcul Național Majella și coasta Adriatică din apropiere, se bucură de o expunere excelentă la soare și la vântul noapții, variațiile de temperatură între zi și noapte conferă strugurilor caracteristici unice și prețioase.

Astăzi, ca și în trecut, totul se învârte în jurul minunatului castel care domină crama, extinsă pe aproximativ treizeci de hectare și cufundată într-o zonă luxuriantă și necontaminată. Vița de vie cultivată este în principal „Montepulciano d’Abruzzo”, în timp ce strugurii albi sunt din soiurile „Trebbiano d’Abruzzo”, „Malvasia”, „Cococciola”, „Pecorino” și „Passerina”; o suprafață mică este lăsată cultivării soiurilor experimentale.

Aici am avut parte de o degustare de vis, de la spumant si până la un roșu deschis special pentru noi, din anul 2000, mai jos voi descrie vinurile degustate la Podere Castorani.

Am început cu un Vino Spumante di Qualita – Metodo Classico Millesimato 2011, 100% Passerina. Culoare galben pai cu reflexii verzui, perlaj subtil și spumă cremoasă. La nas fructe coapte și note florale, nuanțe de alune și miere. Gust extrem de proaspăt, fructat, cu o persistență minerală plăcută. Se asortează perfect cu pește crud și preparate din fructe de mare.

Cadetto Colline Pescaresi IGT Pecorino anul 2019. Culoare galben pai cu nas de citrice și note tropicale.

Amorino Trebbiano d’Abruzzo Doc anul 2018. Culoare galben pai, olfactiv indicii intense de flori albe, la gust este foarte mineral și citric.

Cadetto Cerasuolo d’Abruzzo DOC. Culoare roz intens, miros puternic de fructe roșii care aminteste de cireșele marasca, fructe exotice și migdale coapte. La gust este moale, cu note de fructe roșii și fructe exotice, post-gustul prezintă note lungi fructate și florale.

Cadetto Montepulciano d’Abruzzo DOC anul 2016. Culoare roșu rubin cu reflexe violet, olfactiv cu note intense de fructe roșii și note ușor picante. La gust are o structură bună și tanică, cu note picante și fructate și un final persistent.

Amorino Casauria Montepulciano d’Abruzzo DOC 2013. Culoare roșu rubin cu nuanțe de violet. Olfactiv este concentrat, picant, de la fructe de pădure mici până la liqurizia, note ușoare de piper, vanilie și ciocolată. Pe gust este foarte structurat, plin și invăluitor cu taninuri armonioase și elegante. Post-gustul este lung, intens și persistent, cu note de fructe coapte, gem, balsamic și picant.

Jarno Rosso Colline Pescaresi IGT anul 2014. Culoare roșu rubin închis cu nuanțe de violet. Olfactiv concentrat cu indicii de struguri uscați, picant, de la fructe de pădure mici, până la liquirizia, cu note ușoare de vanilie, ciocolată și trandafir uscat. Pe gust este foarte structurat, plin si invăluitor, cu taninuri armonioase și elegante. Post-gustul este lung, intens și persistent, cu note de fructe în alcool, gem, balsamic și tutun.

Podere Castorani Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva Din anul 2000. Culoare roșu rubin intens cu nuanțe de violet. Aromă picantă, de la fructe de pădure mici și până la liquirizia, cu note ușoare de vanilie, ciocolată și trandafir uscat. Gust plin și invăluitor în palat, cu taninuri mătăsoase și elegante. Post-gust lung și persistent, cu note de fructe coapte, balsamice și tutun.

Jarno Bianco Colline Pescaresi IGT anul 2014. Culoare galben pai strălucitor cu reflexii aurii. Miros concentrat cu note de struguri uscați, picante, flori albe, note citrice și fructe galbene uscate, cu note ușoare de vanilie și fructe tropicale. Pe palat este foarte structurat plin și invăluitor, mătăsos. Post-gustul este lung, intens și persistent, cu note de fructe galbene, citrice, vanilie, cu note de piersic și cais uscat.

Castorani chiar este o crama de vis care merită vizitată, vinuri excepționale, primire ireproșabilă. Atât am avut de spus despre această minutată cramă.

Vinuri bune dragii mei,

Andreea Spiridon