Paride d’Angelo – O cramă tânără care iubește tradiția!

Crama Paride d’Angelo are sediul în Pianella, o zonă situată între Majella, Gran Sasso și Marea Adriatică. Loc unic și fermecător, expus sudului, mereu însorit de la răsărit până la apus.

Paride d’ Angelo este a doua cramă vizitată sâmbătă și a V – a cramă din lista propusă de High School Global Sommelier pentru cursanții lor.

Cursanții High School Global Sommelier

Paride, proprietarul cramei împreună cu fratele său ne-au așteptat pe dealul unde au vița – de – vie plantată. Intrarea pe aceste terenuri se face printr-un labirint de măslini, peisajele sunt de nedescris.

Cei de la cramă ne-au surprins într-un mod plăcut și ne-au pregătit o degustare asortată cu feluri de mâncare tipice din Abruzzo inclusiv un gratar cu arrosticini făcuți în casă.

Arrosticini

Primul vin a fost o probă de tanc, un spumant făcut din Cococciola cu vinul de bază realizat în stil orange.

Cococciola DOC / Vino Biologico a fost vinul cu numărul doi degustat. Fermentare spontană fără adăugare de sulfiți, batonaj pe drojdiile selecționate timp de 6 luni. Vița de vie are o vechime de 40 de ani. Culoare galben pai cu reflexe verzui. Notă de prospețime, aromat, insoțit de un final mineral.

Cococciola

Vinul cu numărul trei a fost Pecorino Colline Pescaresi IGP / Vino Biologico. Fermentare spontană fără adăugare de sulfiți, batonaj pe drojdiile selecționate timp de 6 luni. Vița de vie are o vechime de 5 ani. Culoarea este galben pai cu reflexii strălucitoare. Prospețime plăcută și moliciune delicată, note alcoolice armonizate cu un final fructat.

Pecorino

Vinul numărul patru degustat a fost Trebbiano d’Abruzzo DOC / Vino Biologico. Fermentație spontană fără adăugare de sulfiți, macerare scurtă în contact cu pielița, batonaj pe drojdiile selecționate timp de 6 luni. Vârsta medie a viței de vie este de 40 de ani. Culoare galben pai strălucitor, proaspăt și fructat.

Trebbiano

Vinul cu numărul cinci a fost Cerasuolo d’Abruzzo DOC / Vino Biologico din doi ani diferiți 2018 respectiv 2019. Fermentație spontană fără sulfiți adăugați, presare blândă și lăsată timp de opt ore în contact cu pielița. Acest vin este numit și vinul nopții.

Cerasuolo d’Abruzzo

Montepulciano d’Abruzzo DOC / Vino Biologico a fost vinul cu numărul șapte. Fermentație spontană fără adăugare de sulfiți, o luna de macerare în contact cu pielița. Vârsta medie a viței de vie este de 65 de ani. Culoare roșu rubin închis cu note de violet. Intens, elegant, proaspăt, taninuri catifelate, final lung și fructat.

Montepulciano d’Abruzzo

Cam aceasta a fost experiența de la crama Paride d’Angelo din Abruzzo.

Revin cu următoarele două crame vizitate în excursia de lucru din cadrul cursului profesional de sommelier organizat de High School Global Sommelier.

Vinuri bune dragii mei,

Andreea Spiridon