La Valentina – Abruzzo

La Valentina este prima cramă vizitată sambătă și a patra din șirul cramelor vizitate în excursia de lucru cu High School Global Sommelier.

Primirea a fost spectaculoasă, gazdele au fost extraordinar de primitoare, s-au pregătit și ne-au surprins într-un mod spectaculos, totul a fost perfect, primire, degustare, servire și mai ales și cel mai important … vinurile au fost speciale.

degustare La Valentina

Fattoria La Valentina ia naștere în Spoltore, pe dealurile din apropiere de Pescara. În anul 1994 dupa unele schimbări acționari, Sabatino, Roberto și Andrea Di Properzio, au achiziționat întreaga companie. Între vița de vie și cramă, încep munca lor în strânsă legătură cu natura și roadele sale.

Primul vin degustat a fost unul din linia clasică și anume Trebbiano d’Abruzzo Doc 2019, 100% Trebbiano, vinificat doar în vase din oțel. Strugurii sunt recoltați manual în prima săptămână a lunii Septembrie. Poate fi asortat cu crudități de mare, paste cu sosuri de fructe de mare sau pește, pește copt sau la grătar și brânzeturi proaspete.

Trebbiano d’Abruzzo DOC

PECORINO Colline Prescaresi IGT 2018, vinul cu numărul doi, 100% Pecorino vinificat în vase din oțel. Strugurii sunt recoltați în prima jumatate a lunii Septembrie. Proaspăt, echilibrat, citric se poate asorta foarte bine cu aperitiv, crustacee și mâncăruri din pește adriatic și foarte puternic aromat.

PECORINO Colline Prescaresi IGT

Fiano Colline Pescaresi IGT Le Ruve 2017, vinul cu numărul trei. Galben auriu, complex, fructat, aromat, fin, a fost ținut 6 luni în tanc și 6 luni în butoi. Strugurii sunt culeși manual în prima săptămână a lunii Septembrie și transportați în lădițe. Se poate asorta cu pește, fructe de mare, paste cu sosuri de pește, carne albă, crustacee si tartă cu ton.

Fiano Colline Pescaresi IGT Le Ruve

Trebbiano d’Abruzzo Superiore DOC SPELT 2017 „GOLD”, vinul cu numărul patru. Vinificat în alb la temperatură controlată în vase de oțel. Culoare galben pai, suficient persistent, transparent, puțin complex, fin, sec, nu foarte echilibrat și suficient de intens, poate fi asortat cu aperitive de pește crud, paste cu scoici și pește.

Trebbiano d’Abruzzo Superiore DOC SPELT 2017 „GOLD”

Cerasuolo d’Abruzzo DOC 2019, vinul cu numărul cinci, roze, 100% Montepulciano. Strugurii sunt recoltați între jumatatea lunii Septembrie și mijlocul lunii Octombrie. Culoare roz cireașă, complex (banane, ananas, mure, caise, gumă, cireșe), poate fi asortat cu întreaga masă, 365 de zile pe an cu orice mâncare.

Cerasuolo d’Abruzzo DOC

Cerasuolo d’Abruzzo Superiore DOC SPELT 2018 este vinul cu numărul 6, roze. Macerare pe pieliță timp de aproximativ 12 – 18 ore, drenarea mustului și fermentarea lentă la temperatură scăzută și controlată în vase din oțel. Culoare roz arămiu, intens și persistent se poate asorta cu aperitive cu salam, carpaccio, carne feliata, supe și creme.

Cerasuolo d’Abruzzo Superiore DOC SPELT

Montepulciano d’Abruzzo DOC 2017 este vinul cu numărul șapte degustat, 100% Montepulciano. Fermentare și macerare timp de aproximativ 10 zile în cuve de oțel. Se potrivește cu mâncarea tradiționala abruzzesa paste cu usturoi și ulei, porchetta, arrosticini, pui la grătar, supă de pește.

Montepulciano d’Abruzzo DOC

Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva 2016 SPELT, vinul cu numărul opt, 100% Montepulciano. Macerare și fermentare timp de 3 săptămâni în cuve din oțel. Roșu intens, consistent, persistent se asortează perfect cu miel la cuptor, carne la grătar, coaste, arrosticini, primele feluri de mâncare cu sos ragu.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva SPELT

BINOMIO MONTEPULCIANO D’ABRUZZO 2015, o viță de vie veche de 47 de ani o clonă de Montepulciano unic (casauria sau auria). Culoare Roșu rubin, fructe coapte, vișine, prune, fructe de pădure foarte coapte, sirop, consistent, persistent, intens se poate asorta foarte bine cu oaie, carne la cuptor sau la grătar, brânzeturi foarte mature.

BINOMIO MONTEPULCIANO D’ABRUZZO

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre deo Vestini Riserva BELLOVEDERE 2015 este ultimul vin degustat, cu numărul 10. Recoltarea strugurilor se face la sfârșitul lunii Octombrie odată cu atingerea maturității fenolice și a echilibrului dintre zaharuri și aciditate. Macerarea și fermentația se face timp de aproximativ 30 de zile în cuve în forma de con, deschise, din stejar slavon. Culoare roșu rubin închis cu nuanțe de cerneală, arome intense de prune coapte, nectar de mure și ierburi aromate, imbogățite cu note de cafea și cacao. Poate fi asortat cu preparate bazate pe carne, stufat, carne sălbatică, brânzeturi foarte maturate.

Montepulciano d’Abruzzo DOC Terre deo Vestini Riserva BELLOVEDERE

Cam aceasta a fost minunata experiență trăită în lumea Montepulciano d’Abruzzo de la crama Fattoria La Valentina!

Fattoria La Valentina
Degustare La Valentina
Degustare La Valentina

Mulțumiri High School Global Sommelier care a făcut posibilă această experiență de neuitat

Dragii mei revin cu celalalte crame vizitate iar pana atunci …

Vinuri bune,

Andreea Spiridon