Casale Mattia – Lazio

În anii 1960, bunicul Attilio al actualului proprietar al Casale Mattia a achiziționat pământurile din zona Colle Mattia și s-a dedicat cultivării viței de vie. Activitatea desfășurată de fiul său Fernando a fost extinsă în continuare până în 1966, când fiul său Roberto a finalizat procesul lanțului de aprovizionare, alături de cultivarea strugurilor, cu activitatea de îmbuteliere, construirea unei crame dotate cu implanturi moderne pentru prelucrarea strugurilor, depozitarea și îmbutelierea vinurilor.

Casale Mattia a fost a treia cramă vizitată în prima zi de vizită de studiu în Italia. Aici am degustat 6 vinuri după cum urmează.

Primul vin a fost un spumant vinificat în alb, metoda Charmat, obținut dintr-o viță de vie veche cu producție scăzută, cu o selecție atentă a strugurilor. Excelent la aperitiv, poate fi insoțit de pește și aperitive slabe, rafinate, poate fi încercat și cu prosciutto crudo, brânzeturi nu prea mature și carne delicată.

Vinul cu numărul doi a fost „Misa”, un vin obținut din Sauvignon Blanc și Malvasia atent selectați. De aici parfumul cu arome de salvie, piper proaspăt și piersici coapte, moale și persuasiv, prospețimea și eleganța exact așa cum își dorea misa: extrem de versatilă și parfumată.

Următorul vin alb este „Rrampazzu”, noul produs al cramei care este dedicat exclusiv canalului Ho.Re.Ca. Un vin alb proaspăt și fructat cu note aromate ideal pentru a însoți primele feluri de măncare, carne albă și pește.

Următorul vin se numește „Romylos” doc Roma roșu care își ia numele de la unul dintre fondatorii Romei, este obținut dintr-o selecție a strugurilor din vița de vie Montepulciano și Cesanese. Culoare roșu intens, gust cald, corp moale și catifelat.

Următorul vin face parte din linia istorică a acestei crame, I.G.T Merlot Lazio care se obține dintr-o selecție atentă de struguri merlot vinificați în puritate și imbătrânit în lemn. Culoare roșu intens, parfum cu arome de vanilie și gem. Merge foarte bine cu grătar, vânat și brânzeturi foarte maturate.

Și ultimul vin degustat este un vin Dulce, Cannellino di Frascati D.O.C.G. Vin desert obținut din vinificarea strugurilor tipici Frascati, aceștia sunt aleși individual și culeși foarte târziu, atunci cand încep să facă putregai nobil. Aroma armonioasă conferită în mod natural de conținutul ridicat de zahăr al strugurilor, se asortează foarte bine cu toate deserturile moi.

Cam aceasta a fost degustarea la crama Casale Mattia după care ne-am continuat drumul până în Abruzzo, revin cu urmatorul articol despre prima cramă vizitată aici.

Vinuri bune

Andreea Spiridon